Behöver du självkateterisera? Här är de 5 vanligaste utmaningarna

Publicerad av Gunilla Olsson, den 6 maj 2021 09:00:00 CEST

Skall du precis börja med kateterisering? Du kanske inte känner dig helt bekväm med tanken, men bara lugn! De allra flesta kommer över det och så fort de har provat några gånger och insett att det inte gör ont - utan tvärtom, det hjälper, och det kan dessutom ge dig en helt ny livskvalitet.

5-most-common-challenges-when-starting-intermittent-catheterization


Var och en har sina egna unika förutsättningar och det är inte bara ett sätt som är rätt för att lära sig Ren Intermittent Kateterisering (RIK), och det finns en hel del bra tips och tricks.

Utmaningar med att föra in katetern
Män kan ha problem med att föra in katetern förbi spända sfinktermuskler eller prostatan.
Tips: Försök att slappna av, ta några djupa andetag och hosta till lite när du för in katetern. Du kan också prova med att vrida försiktigt på katetern för att komma förbi. Det finns också katetrar med böjd spets, som kan göra det enklare att komma in. Det brukar gå bra med lite träning!

Att hitta rätt
Kvinnor kan ha svårt att lokalisera urinröret - det är helt enkelt svårt att hitta det uppifrån. Ibland kan din kroppsform också göra det svårare - som vid graviditet eller kraftig övervikt.
Tips: Be din sjuksköterska eller förskrivare att visa dig tills du känner dig säker. De kan också hjälpa dig att hitta hjälpmedel som passar, som en spegel, ett handtag eller hjälpmedel som håller isär benen för att underlätta proceduren.

Svårigheter att dra ut katetern
Katetrar som används med gel eller andra glidmedel är hala när de förs in men det kan ha försvunnit när katetern skall dras ut. Om du precis har börjat använda katetrar eller har nedsatt handfunktion, kan det ta en stund att tömma urinblåsan, och då finns det risk för att katetern hinner torka innan det är dags att dra ut den.
Tips: Be att få hydrofila katetrar som är lika hala när de förs in som när de dras ut. Försök att slappna av. Att hosta till, eller rotera katetern försiktigt kan hjälpa.

Att tömma blåsan utanför hemmet
Många känner sig obekväma med att tömma blåsan hemma hos vänner eller på offentliga toaletter. Man vill helt enkelt inte att någon skall se vad man gör i badrummet.
Tips: Använd en kateter som går att vika ihop till en diskret storlek. Ha alltid med dig en liten plastpåse som du kan lägga använda katetrar i om du inte vill slänga dem i soporna på en offentlig toalett eller hemma hos vänner. Det finns också katetrar som du kan lägga tillbaka i förpackningen, så att du kan ta med dig den använda katetern och slänga den när du kommit hem igen.
Det dröjer inte länge innan du blir van vid kateteriseringen och då tar inte toalettbesöken så lång tid.

Nedsatt handfunktion
Om du har nedsatt handfunktion kan det vara svårt att hantera katetern.
Tips: Be att få en kateter som är enkel att hantera. En hydrofil kateter aktiveras med vatten, och så kallade våta katetrar kommer med vatten i förpackningen, så du behöver inte använda gel eller något annat glidmedel.

En del katetrar erbjuder smarta förpackningslösningar som självhäftande tejp för att hänga upp dem, eller andra hjälpmedel. Fråga din sjuksköterska eller förskrivare om råd, eller slå oss en signal så hjälper vi dig.
Ladda hem våra guider för att lära dig mer om kateterisering för kvinnor och för män:

Ladda ner användarguiderna för RIK som e-bok

Lyckas med RIK

Vanliga frågor om RIK

Ämne: resa, förstorad prostata (BPH), ren intermittent kateterisering (RIK), LoFric, livskvalité, mäns hälsa, kvinnors hälsa, Tips och tricks, Användarguide, blåsdysfunktion