Att möta de största utmaningarna för nya kateteranvändare

Publicerad av Gunilla Olsson, den 16 april 2020 09:00:00 CEST

Att börja med nya rutiner kan vara en utmaning, och din nya procedur med tappningskateter är inget undantag. Ge inte upp även om du upplever att det känns svårt i början! Här kommer några tips, tricks och genvägar till att göra självkateterisering så enkelt och smidigt som möjligt.

wellspect-begin

Svårigheter att få ut katetern

Tappningskatetrar med gel brukar vara hala när man för in dem, men tappar en del av halkan på vägen ut. Det kan göra det svårare att få ut katetern och det kan kännas obehagligt för användaren. Den som har nedsatt handfunktion eller är ny på självkateterisering kan behöva lite mer tid på sig att tömma urinblåsan, och då är risken större att katetern torkar innan det är dags att dra ut den.

Tips: Spända muskler kan göra det svårt att dra ut en torr kateter, så försök slappna av. Att hosta eller vrida på katetern kan också hjälpa till att få ut den. Du kan också be att få hydrofila katetrar, som LoFric, som är hala både när de förs in och dras ut. 

Att använda kateter utanför hemmet

Det kan kännas besvärligt eller obekvämt att använda kateter hemma hos vänner eller på en offentlig toalett, mest för att du inte vill att någon skall märka att du gör något annorlunda. 

Tips: Använd en mindre kateter eller en som går att vika ihop till en diskret storlek, och ta med en liten plastpåse att lägga den använda katetern i om du inte vill slänga den i papperskorgen. Vissa katetrar har en förpackning som gör att du kan lägga tillbaka katetern, ta med den och slänga den hemma. Du kommer snart att vara ett riktigt proffs på kateterisering och då blir inte besöket på toaletten ett problem längre.

Att använda kateter vid nedsatt handfunktion

Om du har nedsatt handfunktion kan det vara svårt att öppna katetern eller utföra kateteriseringen på ett enkelt sätt. 

Tips: Be att få en kateter som är enkel att använda. En hydrofil kateter aktiveras med vatten, och en del "våta" katetrar har vatten inuti förpackningen, så du behöver varken använda gel eller något annat glidmedel. En del katetrar har förpackningar som är särskilt utformade för att göra det lättare att använda dem, som självhäftande flikar för upphängning. Fråga din förskrivare om råd, eller slå en signal till oss så hjälper vi dig.

Katetern kommer inte hela vägen in (Män)

En del män kan ha svårt att få katetern förbi prostatan och spända sfinktermuskler.

Tips: Försök att slappna av, ta några djupa andetag och hosta försiktigt när du för in katetern. Du kan också försöka vrida katetern en aning för att komma igenom. Det finns också katetrar med böjd spets, som kan göra det lättare att få in katetern. Övning ger färdighet!

Att hitta rätt (Kvinnor)

Kvinnor kan ha svårt att hitta urinröret - det är helt enkelt svårt att se uppifrån.

Tips: Be din förskrivare visa och hjälpa dig tills du känner dig säker. De kan också föreslå olika hjälpmedel för att förenkla proceduren.

Varje användare och kropp är unik, och det finns mer än ett svar på hur man lär sig Ren Intermittent Kateterisering (RIK). Vi har erfarenhet från 30 år av forskning och utveckling och hjälper dig gärna om du har frågor om kateterisering eller val av kateter. Maila oss på info.se@wellspect.com så skall vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.