Att leva längre, bli hälsosammare och lyckligare

Publicerad av Anna Mars, den 1 november 2018 13:05:00 CET

Hitta mig på:

Höstlöven faller och november står för dörren. November är månaden då vi uppmärksammar mäns hälsa lite extra. Varje år drabbas cirka 10 000 män av prostatacancer vilket gör det till Sveriges vanligaste cancerform.

movember-hs

Den globala hälsorörelsen Movember verkar för att hjälpa män leva längre, hälsosammare och lyckligare. De har listat fem punkter för hur du tar kontroll över ditt liv för ett bättre och längre liv för män:

 • Regelbunden kontakt med familj och vänner
  Det kan vara svårt att hinna med allt som ska göras om dagarna men kom ihåg att hålla en regelbunden kontakt med dina nära och kära.

 • Rör på dig
  Motionera mera! Det spelar mindre roll vad du tränar, all rörelse är bra träning. Kanske kan du cykla till jobbet, ta en promenad med kollegan på lunchen eller spela pingis med barnen eller vännerna.

 • Prata om de viktiga sakerna i livet
  Under en livstid ställs många män inför viktiga och ibland svåra förändringar i livet, exempelvis att bli förälder, genomgå en separation, mista ett jobb eller hamna i ekonomiska svårigheter. Oavsett vad en ställs inför är det nog så viktigt att inse att det är tillåtet att tala om förändringarna.  

 • Kunskap är makt
  Tala med dina släktingar om hur just din familjs sjukdomshistoria ser ut. Familjehistoriken påverkar risken att drabbas av cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och stroke och andra sjukdomar.

 • Om du märker något, gör något åt det
  Du känner din kropp bäst. Om du upptäcker något som inte känns bra, gå till läkaren och få det undersökt. Vänta inte i hopp om att det ska gå över av sig själv. Just tidig upptäckt är den viktigaste faktorn om det finns ett större problem som behövs behandlas.

För fler konkreta råd om hur du ökar möjligheten till ett långt liv har vi samlat 5 viktiga punkter för män.

5 viktiga punkter för män

Källor: Prostatacancerforbundet.se, se.movember.com

Ämne: prostatacancer, movember