Att känna sig fri igen

Publicerad av Gunilla Olsson, den 5 oktober 2020 09:00:00 CEST

Noah, 49 år, tillfrisknar från ändtarmscancer.

1246297-Navina FBD2 Noah Testimonial 2-HC

Under 2015 genomgick jag rektal kirurgi på grund av ändtarmscancer, och även om jag kände mig lättad av att ha blivit av med tumören så resulterade det i en annan skada. Musklerna i ändtarmen hade blivit skadade och plötsligt så läckte jag i kalsongerna då och då, särskilt när jag släppte mig, men det kunde också hända precis när som helst. I början tänkte jag att det bara var en övergående del av min läkning efter kirurgin, men det blev inte bättre utan snart ett ännu större problem.

Behov av en toalett

Jag är landskapsarkitekt och det betyder många resor med bil. Men det blev helt omöjligt att jobba när jag var tvungen att stanna varannan mil för att gå på toaletten. Jag var också tvungen att ha med en ryggsäck med extra kläder om olyckan skulle vara framme. Men även då krävdes ju en toalett. Snart handlade hela mitt liv om att ha nära till en toalett

Att skämmas

Man skulle tro att efter att man har genomgått en cancerbehandling så har man inga problem med att prata om dessa problem. Men jag skämdes så otroligt mycket för detta, till och med inför min fru, så det slutade med att vi helt slutade vara intima med varandra. Jag utvecklade olika strategier för att slippa gå och lägga mig samtidigt som henne. Till slut konfronterade hon mig och undrade om jag var otrogen. Jag var chockad – sex var det sista jag tänkte på just då. Jag bröt ihop och berättade allt för henne. Det blev vändpunkten. Hon såg till att jag träffade en distriktsläkare som remitterade mig till en gastroenterolog.

Att prova TAI

Efter noggranna tester för att utesluta någon återkomst av cancern övertygade specialisten mig att prova TAI – TransAnal Irrigering. Jag måste säga att i början var det rätt stökigt. Att få ballongen till rätt storlek så att vattnet inte rann ut var inte helt lätt. Det tog några veckor att få kläm på det, men nu funkar det perfekt. Jag irrigerar varje dag, men proceduren har bara ca 30 minuter och det hjälper mig att känna mig säker och slippa läckage. Jag har inte haft ett enda läckage sedan jag började med TAI och jag kan ärligt säga att det ändrat hela min tillvaro. Inte bara har jag fått tillbaka självförtroendet i min yrkesroll, jag kan göra planer med min fru för helgen – att gå ut och äta eller besöka vänner och familj. Detta var helt otänkbart för bara ett år sedan. Men det är också de små sakerna, som att kunna vara spontan, att gå ut och ta en öl efter jobbet eller åka och bada på sommaren.

Att leva livet fullt ut

Jag har förstått att män ofta väntar längre än kvinnor med att söka hjälp. Kanske beror det på att vi tror att vi kan stå ut, att det inte är så allvarligt eller att det snart går över. Jag vet att det var så jag tänkte i alla fall. Dessutom är det så pinsamt att tala om, också med en läkare. Men jag är glad att jag till slut gjorde det. I stället för att lida i tysthet och slösa bort det värdefulla liv som jag redan fått till skänks en gång, kan jag nu leva livet fullt ut.

Frågeformulär

Lär dig mer om TAI

Ämne: transanal irrigering, funktionell tarmdysfunktion