Att inte kunna kontrollera urinblåsan

Publicerad av Wellspect HealthCare, den 4 oktober 2022 08:15:00 CEST

En polioinfektion i barndomen plus en ryggmärgsskada gjorde det komplicerat att kontrollera urinblåsan. Ren Intermittent Kateterisering har sedan länge varit en del av Selmas vardag.

Läs hennes egen berättelse.

AID0054807

Jag heter Selma Sürer och bor i Berlin. Som barn drabbades jag av polio, en infektionssjukdom som orsakas av poliovirus. Några veckor efter att ha fått viruset, blev båda mina ben förlamade. Jag kommer inte ihåg allt själv, men min mamma brukar berätta historien.

När jag var 13 valde jag att börja använda rullstol hellre än att fortsätta kämpa med ortoser. Ungefär då började jag också på en högstadieskola i Berlin där de flesta andra eleverna inte hade någon funktionsnedsättning.

Som tonåring betraktade jag aldrig mig själv som handikappad. Och jag hade inga negativa erfarenheter - snarare tvärtom. Fast senare i livet har jag insett att de normer, reglar och lagar vi har i samhället tenderar att vilja stoppa in människor som mig i ett fack. Som att bestämma vilket yrke jag skulle ”kunna" ha, eller hur tillgänglig världen skulle vara för mig. För att navigera runt alla hinder har jag alltid behövt staka ut min egen väg och lärt mig att hävda mig. Jag har inte haft något val.

Fallolycka resulterade i en ryggmärgsskada

Jag var i toppform tills jag var drygt 30. Jag tränade flera timmar, sex dagar i veckan. Jag tävlade på olika sätt. Jag engagerade mig som volontär. Jag körde min egen bil. Fram tills dess visste jag ingenting om symtom på post-polio. När jag först märkte av att jag tappade styrka och ork, skyllde jag först på utmattning.

Symtom på post-polio smyger sig på gradvis. Detsamma gäller för inkontinens.

På semestern 2017, föll jag olyckligt. Väl tillbaka i Berlin, visade det sig att jag drabbats av en allvarlig förträngning i ryggraden. Jag behövde opereras omedelbart. Efteråt stod det klart att min ryggmärg fått en skada vid nivå Th10/Th11, vilket resulterade i en inkomplett ryggmärgsskada.

Det var besvärligt att inte kunna kontrollera urinblåsan.

Ren Intermittent KateteriseringRen Intermittent Kateterisering

Att inte kunna kontrollera blåsan, var faktiskt mycket värre än själva diagnosen. Plötsligt var jag helt indränkt i min egen urin hela dagen. Medan jag fortfarande var kvar på sjukhuset, fick jag lite instruktioner om hur man utför Ren Intermittent Kateterisering. Det var gjort på 20 minuter och sedan fick jag klara mig själv. De första månaderna var katastrofala. Jag hade återkommande urinvägsinfektioner och behövde äta antibiotika.

På den tiden kände jag inte till LoFric tappningskatetrar från Wellspect. På grund av mina urinvägsproblem fick jag besöka fyra olika läkare, inklusive gynekolog och urolog. De verkade allihop tycka att jag, en rullstolsburen patient med inkontinensproblem, blev alldeles för besvärlig så de remitterade mig hela tiden vidare. Till slut bestämde jag mig för att pausa alltihop ett tag.

Mår mycket bättre med rätt produkter

Senare tog jag återigen tag i problemet. Jag hade turen att träffa på en specialist inom kontinensvård. Han gav mig hopp igen och berättade att det fanns en lösning. Han gjorde en slyngoperation på mig, en typ av urininkontinensoperation. Han såg över min kateteriseringsteknik och rekommenderade att jag skulle börja med LoFric tappningskatetrar. Sedan dess har jag mått så mycket bättre. Äntligen, efter alla år av stress och frustration.

Läs mer om terapin Ren Intermittent Kateterisering och LoFric-katetrar

Läs mer om LoFric-katetrar

 

 

 

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK), Wellspect, blåsdysfunktion