Att hitta en lösning på mina problem med funktionell tarm

Publicerad av Gunilla Olsson, den 2 april 2020 09:06:00 CEST

Del 2 i en serie av 3 bloggposter där vi diskuterar hur Transanal Irrigering (TAI) kan hjälpa människor med funktionell tarmdysfunktion.

fbd-sarah

“Jag blev remitterad till St George's hospital för att träffa en specialist som gav mig behandling med nervstimulering. Det innebar att jag behövde åka till kliniken varannan vecka och fick elektriska impulser till nerverna i anus för att försöka stärka musklerna i området. Det fungerade ganska bra för jag råkade ut för färre olyckor. Men behandlingen varade bara i några veckor och sedan var jag i samma situation som innan jag började behandlingen.

Vid ett återbesök blev jag erbjuden TAI. Först verkade det förvirrande, men det var verkligen enkelt att få kläm på hur det fungerade. Det har verkligen förändrat mitt liv.”

–Sarah

Transanal irrigering är en beprövad terapi för tarmskötsel. Terapin innebär att man tillför vatten i ändtarmen och nedre delen av tjocktarmen via en rektalkateter, för att stimulera tömning av tarmen. TAI är en säker och enkel metod för att tömma tarmen, med hjälp av enbart ljummet vatten.

I princip finns det två typer av irrigeringssystem: manuella och elektroniska. Manuella system fungerar överallt, men användaren behöver veta hur de skall använda systemet. Med elektroniska system kan man få automatiska inställningar. Just det irrigeringssystem som Sarah valde är världens första intelligenta system som kombinerar en automatiserad process med en digital applikation, och gör TAI tillgängligt för alla med tarmdysfunktion, oavsett diagnos.

Ämne: transanal irrigering, funktionell tarmdysfunktion, tarndysfunktion