Att fixa säkerhetskontrollen och flygplanstoaletten med mina katetrar

Publicerad av Serena Green, den 22 juli 2022 08:00:00 CEST

Äntligen! Det är dags att ge sig iväg hemifrån och ut på äventyr, som Christopher Columbus på väg till Amerika. Läs del tre i en serie av bloggar skrivna av den passionerade resenären och Wellspect-ambassadören, Serena Green.

AID0055111-CID55117

Detta är del tre i en serie, läs del två här.

Logistiken när man reser med katetrar

Om du har läst mina 2 första bloggar om att semestra med min blåsa vet du att jag har haft fullt upp att planera min resa genom att:

1. Planera i god tid eftersom det aldrig är för tidigt att hitta boende, boka spännande utflykter och shoppa en ny top, även om jag har 5 nästan likadana redan. Och just det, ordna med flygbolaget så att jag får ta med mig allt extra bagage. Och då är det inte för den nya topen, utan för ett väl tilltaget förråd av katetrar för semestern.
2. Prata med min läkare och be om ett brev till flygbolaget och lite extra katetrar både för resan och till när jag kommer hem igen.
3. Packa min väska, min mans väska (och lämna plats för en årsförbrukning av taxfree-varor i hans handbagage!) och viktigast av allt, packa min blåsas väska. Min blåsa är en riktig VIP och lyfter inte ett finger för att hjälpa till. Det är helt upp till mig att fixa allt innan vi åker.
4. Som om det inte var nog med planering och förberedelser, så har jag också packat ett litet lager av katetrar i handbagaget, om min extraväska med medicinska hjälpmedel skulle komma bort - och sist men inte minst har jag sett till att den sticker ut från mängden på bagagebandet.

Det är ett tufft jobb. Jag behöver semester.

Du är värd specialbehandling

Alla älskar väl att få extra uppmärksamhet, eller hur? Förutom att jag hatar att få extra uppmärksamhet om det får mig att känna mig annorlunda eller onormal; jag vill inte ställa till besvär. Det var därför som jag fortsatte checka in mitt bagage vid den vanliga disken. Jag väntade tålmodigt på min tur i kön som sträckte sig hela vägen till entrén (min man var oftast lite mer otålig), det blev vår tur och sedan började argumentationen kring "extra vikt", eller gud förbjude, "den extra väskan" med incheckningspersonalen. Det blev pinsamt, de ville ha bevis, jag drog fram brevet från min läkare, de tittar på det, går iväg, pratar med en kollega som tittar på mig och till slut, ibland motvilligt, släppte de ombord min extra väska på planet.

Min man tjatade alltid på mig om att jag skulle använda kön för "Special Assistance", men jag vägrade bestämt av rädsla för att vara till besvär. Så en dag kom vi till Bristols flygplats, till incheckningsdisken på Ryan Air och efter att ha läst mitt brev och sett mig rodna, sa personalen, "du borde använda "Special Assistance", de hanterar brev från läkare hela tiden". Bingo. Bekräftelse på att kunna använda "Special assistance" utan att ha dåligt samvete eller känna mig annorlunda. Sedan dess använder vi alltid "Special Assistance" och har aldrig haft problem med några missuppfattningar om mig, brevet eller det extra bagaget.

Att kissa eller inte kissa

Dumt nog bor vi runt 3 timmar från flygplatsen, så för oss blir det en resa dit innan den riktiga resan kan börja. Oavsett om vi skall flyga till Köpenhamn eller Sydney så innebär det att jag behöver kissa någonstans på vägen.

Efter att ha tappat känseln i urinblåsan och utvecklat rätt fantastiska sfinktermuskler känner jag aldrig när jag behöver gå på toaletten och jag kan inte heller gå på vanligt sätt. Jag kollar klockan istället och räknar ut när jag har en hyfsad mängd urin i blåsan. Men jag går alltid på toaletten innan jag går ombord på planet; toaletterna på flygplatsen är oftast större än på planet (och turbulensfria), och jag känner mig mindre stressad kring hur lång tid jag tar på mig. Förlåt om du aldrig har tänkt på detta innan, och jag har förstört dig för alltid nu, men jag har alltid fasat för att gå på toaletten på flyget och behövt använda den enda toaletten längst fram i planet. Jag tänker alltid på att jag har 180 personer som ser mig kliva in och startar sina tidtagarur! Även om jag skulle sitta på rad 1, går jag alltid längst bak i planet där det brukar finnas 2 toaletter och färre ögon som väntar på att jag skall komma ut. Men det finns utmaningar längst bak också - turbulensen kan kännas mer där så för att självkateterisera behöver du en stadig hand, extra katetrar och lite humor!

Självkateterisering på en liten toalett

Nu har jag använt Ren Intermittent Kateterisering (RIK) i nästan 7 år och har gjort ett medvetet val att inte kateterisera enbart med hjälp av beröring, eftersom jag har lite nedsatt känsel. Det betyder att jag använder en spegel och står upp när jag för in katetern. Efter några incidenter med byxben, tajts eller strumpbyxor som glider ner på ett allt annat än rent golv på en offentlig toalett, brukar jag oftast helt enkelt klä av mig på underkroppen för att kateterisera. Som 178 cm lång kvinna kan det vara knepigt på en flygplanstoalett, så jag ser alltid till att jag har "lätta" kläder och skor till mitt Superman-toalettbås-ombyte. Klänning eller kjol och flip-flops är min standard-outfit när vi flyger, såvida vi inte är på väg till Antarktis!

AID0055147

Kalla fakta?

Mitt sista tips för flygresor kanske är rena struntpratet men jag skulle bli glad om någon kunde bekräfta eller dementera min teori. Ett tag åkte jag alltid på en urinvägsinfektion varje gång jag åkte på semester med flyg. Om vi körde eller åkte tåg höll jag mig frisk. Om jag inte kateteriserade på planet höll jag mig frisk. Jag började undra om mina katetrar var rädda att flyga. Och sen slog det mig. Jag kateteriserade på en lite väl luftkonditionerad flygning till Teneriffa och märkte att luften som blåste in på toaletten kom in i en väldigt olycklig vinkel! Alla brukar ju klaga på att luften som cirkulerar i planet ger oss hosta och förkylning på hemresan, så jag började fundera på om den lömska toalettluften kanske har med sig luftburna bakterier som landar på katetern alldeles innan den förs in? Nu stänger jag alltid av eller riktar om ventilationen på toaletten och, ta i trä, jag har inte haft en enda semester-UVI sedan dess. Jag kanske har fel och detta är bara mina gissningar, men det är en intressant tanke som kan hjälpa dig somna när du är jet-laggad.

Bra jobbat när du väl kommit så här långt på din resa! Du är jättesnygg i din RIK-anpassade klädsel, du har smidigt glidit igenom incheckningen och toalettbesök och du är redo för semester! Nästa stopp blir när du kommer fram till destinationen med din blåsa i släptåg, redo för en fantastisk och avslappnande semester tillsammans!

Om du planerar att resa utomlands kan vårt Reseintyg göra det lite enklare. Beställ ditt här:

Ladda hem reseintyg

Vill du läsa fler resebloggar av Serena? Prenumerera på vår blogg och få fler tips och tricks från Serena och andra användare av våra produkter!

Prenumerera på Wellspect Blogg

Notera att sjukvårdsystemen i olika länder skiljer sig åt och att servicen till användare av våra produkter kan variera beroende på land.

 

Ämne: LoFric, Resa med katetrar