Renées bästa tips

Publicerad av Anna Westberg, den 25 oktober 2018 12:22:00 CEST

Renée Torndahl driver rehab-företaget CercaDeTi tillsammans med Kent Revedal och är själv rullstolsburen på grund av sviterna av en olycka på 90-talet. Hon använder själv både ren intermittent kateterisering och transanal irrigering och ger här sina bästa råd. Bland annat tipsar hon oss om att fota rumpan! Varför det? Läs nedan.

Läs mer

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK)

De borde fråga: Hur går det?

Publicerad av Anna Westberg, den 11 oktober 2018 15:53:00 CEST

Blås- och tarmbesvär omgärdas ofta av skam och tabun. Och det är inte bara den som drabbas som har svårt att prata om ämnet. Även vårdpersonal tar sällan upp det, inte ens med de patienter som rimligtvis borde ha problem på grund av en skada eller sjukdom. Renée Torndahl, som själv har besvär, säger: vårdpersonal ska inte fråga om patienten kan kissa för svaret blir oftast ”ja”. De borde fråga: hur går det att kissa?

Läs mer

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK)

Magen och kampen mot de onda bakterierna

Publicerad av Anna Westberg, den 1 oktober 2018 08:01:00 CEST

Liten tarmskola, del 5
I vårt tarmsystem lever tusentals olika bakteriearter, och där finns också 80% av vårt immunförsvar samlat. Deras samarbete är en viktig del i hur vi reagerar för olika invasioner och tillsammans arbetar bakterier och immunceller effektivt för att försvara din kopp för farliga ämnen, märkliga celler och virus. 

Läs mer

Ämne: tarmskola