Är det sant att du inte kan ha ett förhållande om du kateteriserar dig?

Publicerad av Gunilla Olsson, den 2 juli 2020 09:00:00 CEST

Läs om 17-åriga Evie och hur hon krossar myterna kring blåsproblem och kateterisering.

Evie confidently holding a catheter for managing her bladder and supporting her independence

Ingen förväntar sig att en ung tjej använder kateter. Istället ser vi äldre människor framför oss, kanske på sjukhus eller vårdhem, som inte har kontroll över blåsan. Och ändå beräknas 1 av 2 att drabbas av urologisk sjukdom någon gång i livet. Fast man pratar sällan om det!

Jag har ofta fått höra att jag inte ser ut som någon som kateteriserar sig, eller inte kan gå på toaletten som vanligt, och då brukar jag svara "det finns kriminella som inte ser ut som seriemördare heller!”

Våra föreställningar styrs av vad vi vet och vad vi associerar till. Så det känns extremt viktigt att förklara att blåsproblem kan orsakas av flera anledningar och drabba vem som helst, oavsett ålder eller kön;

  • Cancer i njurarna, blåsa eller prostata
  • Medfödda missbildningar
  • Ångest
  • Stroke
  • Diabetes
  • Multipel skleros
  • Infektioner i urinblåsan

Och listan kan göras längre…

Kateterisering kan vara ett tabubelagt ämne, så jag vill förklara grunderna till varför det är så viktigt, eftersom det är betydligt värre att inte göra det än att göra det.

Om jag kateteriserar regelbundet och sköter min blåsa, känner jag mig fräsch, håller mina njurar friska, minskar risken för infektioner och jag kan leva mitt liv fullt ut.  Och om jag inte gör det? Då riskerar jag att läcka urin, att få njurskador, infektioner och inte minst garanterar det att jag hamnar på sjukhus till slut.

Varje dag, varje framsteg och uppgift jag klarar av, lyckas jag inte med trots att jag kateteriserar. Det är faktiskt så att jag klarar det just för att jag kateteriserar - så att inte göra det är mycket värre än alternativet!

evie jumpingEvie tränar ridning - kateterisering hindrar henne inte från att göra det hon älskar, utan gör det faktiskt möjligt 

Jag vill gärna slå hål på några myter och vanliga fördomar och helt enkelt slänga dem på soptippen för gott:

'Det är bara "gamla" människor som har urinvägsproblem' ❌
Jag föddes med mitt, och har kateteriserat sedan jag var 3 år.

'Katetrar är långa som en trädgårdsslang!' ❌
Tack vare innovativa produkter, får mina diskreta katetrar plats i min sminkväska och är ungefär lika långa som en mascara, istället för en omodern 1 m lång slang.

'Blås- och njurproblem orsakas av dålig hygien'  ❌
Du kan få problem med urinvägarna oavsett hur god hygien du har (tvärtemot vad många tror), och renlighet hjälper oftast inte mot infektioner.

'Det går inte att hålla på med "normala" aktiviteter när man kateteriserar ' 
Jag rider, sover över hos vänner, går på musikfestivaler och har studerat på heltid...just därför att kateteriseringen är det som hjälper mig leva livet fullt ut.

'Du kan inte ha ett förhållande om du har blåsproblem’
Det är lögn, den enda skillnaden är att du förmodligen sållar bort "de dåliga" genom det naturliga urvalet. Om du berättar och är öppen är det oftast de riktiga vännerna som blir kvar och accepterar dig för den du är - och det är väl dem man behöver, eller hur? Jag ser det som en fördel att det hjälper dig undvika "rötägg"'.

Jag hoppas att detta har hjälpt till att kasta lite nytt ljus över ett ämne som det sällan pratas om. Kom ihåg detta om du har en vän, familjemedlem, kollega eller känner någon annan som är drabbad av urinvägsproblem. Och till alla er som lever med en urologisk diagnos, du är inte ensam.❤️

Vänligen,
Tonåringen som ’inte ser ut som att hon inte kan kissa’
– (Evie Toombes) Xx

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK), kvinnors hälsa, sport och fritid, livsstil, kärlek och relationer