Andas in, andas ut – njut!

Publicerad av Anna Westberg, den 4 januari 2018 16:15:00 CET

Slösa inte bort din energi genom att andas felaktigt. Rätt andning kan faktiskt göra susen – särskilt om du är en person som på grund av funktionshinder eller till exempel kontorsarbete sitter mycket och rör dig lite. Inled det nya året med att andas på rätt sätt!

wellspect-andas-in-1.png

Det borde vara den enklaste sak i världen tycker man, eftersom vi tar cirka 20 000 andetag per dag. Men suckar du ofta, ideligen blir andfådd och lätt blir trött kan det bero på att du andas fel och att du har en ytlig andning. Din försämrade andning beror på att du inte andas tillräckligt djupt ner i lungorna och syresätter allt det blod som cirkulerar där. Om du lär dig att andas effektivt kan du lättare motverka stress och spänningar. Dessutom gör rätt andningsteknik dina tankar mer klara och fokuserade. Rätt andning kommer att öka din livskvalitet avsevärt.

Två andningsmönster

Vi är utrustade med två andningsmönster, ett som används vid fara och ett när allt är lugnt. I ”viloläge” slappnar magmusklerna av, matsmältningen fungerar som den ska och andningen sjunker ner i buken. Då andas vi cirka 13 gånger per minut. Män har en något långsammare andningstakt om 12-14 andetag per minut medan kvinnor andas 14-15 gånger per minut. Allt över 15 andetag per minut kan tyda på stress.

När vi känner oss hotade däremot spänns magmusklerna automatiskt och andningen blir mera ytlig och snabb. Adrenalin pumpas ut i blodet och matsmältningstakten sänks – detta för att all energi istället ska skickas ut i musklerna: ska vi springa eller slåss? Det är en adekvat reaktion om det är ett lejon i djungeln vi möter, men kanske mindre lämplig om det rör sig om något av de stressmoment vi ställs inför i våra vanligtvis ganska skyddade liv. När det är riktigt bråttom med en utskrift på jobbet till exempel och skrivaren plötsligt krånglar, då reagerar kroppen med återhållen andning som inte når längre ner än i bröstkorgen. Stressen ökar och vi står som på nålar tills skrivaren äntligen matar fram våra papper.

Andning som inre massage

Varför är andningen så viktig? Förutom det faktum att ett andetag skiljer mellan liv och död, så är dess viktigaste funktion att syresätta blodet som transporterar det vidare ut till kroppens alla celler. Samtliga kroppens funktioner är helt beroende av denna syretillförsel (vid sidan av näringstillförseln). När andningen utförs på rätt sätt blir det också som en inre massage för organen som får utrymme att röra sig och låta blodet cirkulera lättare.

Jämför med ett spädbarn som andas fullständigt naturligt. Utan synbar ansträngning stiger och sjunker magen i samma rytm som andningen. Bröstet rör sig lite men rörelsen försiggår främst nedanför diafragman (som är belägen mellan lungornas undersida och bukens överdel).

wellspect-andas-in-2.png

Vi tar ofta andningen för given och slarvar kanske just därför med den. Det lilla barnet som andades så naturligt, möter så småningom alltfler utmaningar i livet som får andningen att bli mera ytlig. Det sägs att på dagis har de flesta barn en korrekt bukandning, medan allt färre har det i skolan… Hur ser det då ut bland vuxna?

En enda tanke

En enda tanke kan förändra ditt andningsmönster. Iaktta dig själv ett tag och se hur andningen påverkas av de olika känslor som dyker upp i din kropp på grund av dina tankar. Genom andningen kan du få kontakt med dina känslor, lära känna dig själv bättre och bli herre över dig själv i besvärliga situationer. Med en god andning kan du uppnå avsevärda förbättringar vad gäller dina mentala, emotionella och fysiska funktioner.

Inom yogan talar man om andningen som det ankare som allt annat i ditt liv kretsar kring. Lär dig att hålla fast vid ditt inre ankare, det vill säga andningen, genom följande enkla övning.

Med andningen som ankare – en övning

  1. Sätt dig eller lägg dig bekvämt, slappna av från hjässan till tårna
  2. Om du sitter upp, försök att hålla din rygg rak och med huvudet i en position som om det hölls upp av en tråd ovanifrån, men spänn dig inte i nacke och axlar
  3. Börja nu ta djupa lugna andetag, dra in luft genom näsan och andas ut långsamt
  4. Släpp alla tankar som stör, låt dem försvinna bort, nu är det bara du och din andning
  5. För varje andetag känner du hur andningen sjunker längre och längre ned i magen
  6. Om en tanke dyker upp, knuffa bara undan den – du får tid för den senare
  7. Du kan prova att visualisera siffror för varje andetag du tar, det kan hjälpa till att fokusera mer på andningen: föreställ dig att siffran 1 följer med ner i lungorna när du drar in luft och se för din inre blick hur den flyger ut i friheten när du andas ut. Så fortsätter du med siffran 2 på samma sätt, sedan 3 och så vidare.
  8. Fortsätt att andas djupt och känn hur givande och skön andningen blir för både kropp och sinne
  9. Sitt så här så länge du kan, ta god tid på dig, men pressa dig inte
  10. Öppna sedan ögonen långsamt. Se dig omkring – framstår inte omgivningen lite mer tydlig och skarp? Känner du dig inte själv mera närvarande, mera levande? Behåll den känslan under resten av din dag.

Kanske klarar du bara av att göra denna övning några minuter i början, men försök att komma upp i tjugo andetag och variera sedan beroende på din dagsform. Fem, kanske tio, minuter varje dag är en god investering för ett bättre liv.

Rätt andning är härligt

Ta med de djupa andetagen in i din vardag. Gör det till en vana att ta tre djupa andetag när du vaknar, sitter i bilkö, före ett viktigt möte. Passa på att andas djupt när du kateteriserar dig eller utför transanal irrigering. Slappna av med ett par djupa andetag när du lägger dig att sova.

Ge dig den här tiden, att andas rätt är härligt. Andas in, andas ut – njut!

 

Källa: Andningsövningar för ett bättre liv, av Gay Hendricks, utgiven på Svenska Förlaget 

 

Ämne: hälsa