Alla katetrar är inte likadana

Publicerad av Gunilla Olsson, den 17 februari 2021 09:00:00 CET

Hur kan en kateter hjälpa dig att få mer balans i livet?

Not all catheters are the same blog image

Vi kan väl börja med att enas om att kateterisering aldrig kommer att vara förstahandsvalet för någon när det gäller att tömma urinblåsan. Att använda kateter kan bara bli det näst bästa alternativet till att tömma blåsan själv på vanligt sätt. Men när omständigheterna av olika skäl har gjort det omöjligt, kommer kateterisering - med lite övning - snart att bli en väldigt naturlig del av ditt vardagsliv.
Numera finns det ett stort antal olika katetrar att välja bland. Så hur skall du veta vilken du skall välja? Och spelar det någon roll? Svaret är ja, det kan vara stora skillnad både när det gäller kvalitet och funktion. Det viktigaste är att den är säker, men naturligtvis skall det också vara enkelt och så smidigt som möjligt för dig att tömma urinblåsan.

Här är några viktiga frågor att ta hänsyn till och prata igenom med din förskrivare eller läkare, innan du väljer kateter:

Vilken storlek skall jag använda?
Det är viktigt att katetern har rätt storlek och längd för din kropp. Om kateterslangen är för kort, kommer den inte att kunna tömma blåsan helt tom, och om den är för lång kan den bli svår att hantera. En annan detalj att ta hänsyn till är grovleken på kateterslangen, som kallas för charrièr (CH). Det kommer att ha betydelse för hur väl katetern passar ditt urinrör, och hur lång tid det tar att tömma din blåsa.

Är katetern enkel att använda?
Förpackningen har stor betydelse för hur enkelt det är att lära sig proceduren, hantera katetern och utföra själva kateteriseringen. Målet är att göra det möjligt för så många användare som möjligt att kateterisera sig själva, för ett ge självständighet. Så se till att din kateter har en förpackning som är lätt att öppna, att katetern har ett stadigt handtag och är enkel att kontrollera utan att behöva ta på kateterslangen (minimerad kontaminering med bakterier).

Hur skonsam är ytan på kateterslangen?
Se till att din kateter har en hydrofil ytbeläggning, helst en som håller ytan i balans med din kropp. En hydrofil yta innebär att när du tillför vatten, gör det ytan hal och lätt att föra in i urinröret. Den balanserade ytan säkerställer att katetern inte torkar ut utan förblir skonsam och säker, både när den förs in och dras ut. Det minskar risken för trauma på urinröret och smärtsamma urinvägsinfektioner.

Kommer den att fungera i min vardag?
Kateterisering fyra eller fem gånger per dag betyder inte bara att själva katetern skall vara enkel att använda, förpackningen behöver också passa dina dagliga rutiner. Är den diskret nog så att du kan vika ihop och ha den i fickan eller får den plats i handväskan? Behövs det några extra hjälpmedel och är det enkelt att slänga den?

Hur är det med miljöpåverkan?
Hälsan kommer alltid först, men vi vet att ditt välbefinnande inte behöver vara på bekostnad av planeten. Idag är POBE (Polyolefinbaserad elastomer) det bästa tillgängliga materialet för katetrar, fritt från både PVC och mjukgörare. Det kombinerar väldigt goda fysiska egenskaper med en exceptionellt bra miljöprestanda.

Är den säker att använda?
Sist men inte minst. Fråga efter klinisk evidens som stödjer säker långtidsanvändning för den kateter som du skall börja använda dagligen. Din kateter skall alltid vara en problemlösare, inte skapa problem. Och även om kateterisering påverkar din hälsa och din bekvämlighet, när du minskar risken för komplikationer kommer du att kunna leva ett mycket mer balanserat liv.

Upptäck LoFric

Ämne: LoFric