6 tips för att hantera TAI över julhelgen

Publicerad av Gunilla Olsson, den 5 december 2019 11:31:00 CET

Jul- och nyårshelgen är en härlig tid på året men den kan lätt göra att du tappar kontrollen om du hanterar din tarmtömning med transanal irrigering (TAI). Familjemiddagar och lite extra festlig mat och dryck kan göra det svårt att hålla fast vid sina rutiner, så vi har samlat några tips som kan hjälpa dig klara av helgerna.

wellspect-manage-tai-over-holidays

1. Planera besöken med familj och vänner
Oavsett om du åker iväg för att besöka familj och vänner eller har gäster själv över helgerna kan det bli jobbigt att ha mycket folk omkring sig. Om du irrigerar varje dag är det bra att avsätta tid till att irrigera innan ett besök så att du kan få vara ostörd.

Om du har gäster som stannar flera dagar eller räknar med att själv vara borta ett tag kan du behöva fundera på irrigeringen under den tiden. Om det finns flera toaletter tillgängliga kan du be att få "reservera" en av dem för att kunna vara ifred med din irrigering.

2. Håll koll på julmaten
Den festliga julmaten är en viktig del av helgerna. Men, större portioner, ett överflöd av fet mat och brist på fibrer på middagsbordet kan göra att magen saktar in vilket kan leda till förstoppning.

En del av julmaten är särskilt hårdsmält. Brysselkål till exempel, är ökänd för att vara tuff mot magen så ät den med måtta. Att hålla lite koll både på portionsstorleken och vad du väljer att lägga på tallriken hjälper dig att hantera din tarmskötsel bättre.

3. Undvik stress
Helgerna för med sig en mängd jobb: köpa julklappar, pynta, planera kalas och många andra åtaganden som kan bli svåra att hinna med. För många blir allt detta väldigt stressigt och det kan ha en direkt påverkan på tarmen. Försök att låta bli att stressa och fördela arbetet så att ni hjälps åt med det som behövs ordnas inför helgerna.

wellspect-managing-tai-holidays
4. Tänk innan du dricker
Alkoholkonsumtionen brukar bli högre under helgerna med alla julfester och middagar. Tråkigt nog snabbar alkohol ofta på matsmältningssystemet vilket gör att det du äter går fortare genom kroppen. Det betyder att tjocktarmen inte hinner absorbera så mycket av vätskan och följden av det blir diarré. Dessutom kan de snabba rörelserna i tarmen göra att det blir riktigt bråttom att hinna till toaletten.

Många upplever också att förstoppning är en sidoeffekt av att dricka alkohol. Alkohol är urindrivande, vilket gör att du producerar mer urin än den vätska du får i dig, vilket kan leda till uttorkning, torrare avföring och förstoppning.

Självklart skall du inte avstå från att njuta av dina favoritdrycker men ta det försiktigt med hur mycket alkohol du dricker. Om du har möjlighet, se till att du dricker mycket vatten för att undvika att bli uttorkad så brukar irrigeringen fungera.

5. Fyll på förrådet
Tänk på att det ofta kan ta längre tid att få hem de produkter du behöver för din tarmskötsel när det är många röda dagar i samband med helgerna. Passa på att kontakta din förskrivare i god tid så att du hinner få hem tillräckligt av de förbrukningsartiklar du behöver. Samma sak gäller naturligtvis de mediciner som du använder - och glöm inte att kolla när ditt apotek är öppet under helgdagarna

6. Ta reda på vart du kan vända dig
Även om sjukvården aldrig stänger helt trots helgerna kan det vara svårt att lyckas boka en besökstid om det inte är ett akut ärende. Det kan vara värt att ta reda på vilka öppettider som gäller hos din vanliga vårdkontakt så att du vet vart du kan vända dig om du får problem under helgerna.

Att du måste hantera din tarmskötsel behöver inte hindra dig från att fira jul med vänner och familj. Och det är faktiskt så att när du använder TAI kan du få mer frihet än med andra metoder, för att kunna njuta av helgerna på det sätt du vill.

För fler tips kring transanal irrigering kan du läsa vår patientguide ‘Att leva med transanal irrigering’ (TAI) klicka nedan:

Ladda ner guiden 'Leva med Transanal irrigering'

Ämne: transanal irrigering