5 argument för Trans Anal Irrigation (TAI)

Publicerad av Kent Revedal, den 25 maj 2017 16:05:00 CEST

Hitta mig på:

När en sjuksköterska visade mig ett TAI-system första gången var jag säker på att det inte var något för mig. Det bestod av vatten, tuber, katetrar och en pump. Jag kunde föreställa mig hur kladdigt det skulle kunna vara, och äckligt. Brunt vatten, ständig skötsel, ständig irritation… Nej tack.

wellspect-kent-revedal-fem-argument-for-TAI.jpg

 

Min historia har jag delat med mig av i tidigare bloggposter: “På jakt efter en tarmterapi” och “Ta det lugnt – ta TAI”. Om du inte har läst dem, läs dem gärna först för att förstå mina förutsättningar från början. Och du bör definitivt fortsätta läsa den här posten om hur jag blev en förespråkare för TAI!

Jag hade fått en ryggmärgsskada bara några månader tidigare och befann mig i en fas där jag fann mig tillrätta med mitt nya liv. Jag hade nyligen återvänt hem och hade mitt fokus på hur jag skulle kunna fortsätta bo där, men i rullstol. Tanken på en kladdig TAI-rutin var inte precis något jag önskade skulle bli en del av min vardag.

Men jag förstod inte idén med Trans Anal Irrigation (TAI). När jag nu har använt systemet i över fem år, inser jag hur fel jag hade i mina fördomar. Jag hade hört olika argument varför TAI inte var en så bra lösning, eller något att använda i långa loppet. Jag vill nu lägga fram fem argument varför jag anser att TAI borde användas mycket mer inom sjukvården för människor med tarmproblem.

  1. Värdighet

Något av det mest generande man kan råka ut för är att göra i byxan offentligt. Många behandlingsalternativ som laxermedel och dryckes- eller matdieter hjälper inte på riktigt. Olyckor kan ändå hända.

Min egen erfarenhet av att använda TAI regelbundet är att detta problem kan undvikas helt. Jag kan till och med äta nästan vad som helst. Innan jag började använda TAI hände det rätt ofta när jag var ute och åt snabbmat med vänner eller familj, att jag blev tvungen att gå på toaletten direkt efter jag hade ätit. Mitt tarmsystem kunde inte acceptera den sortens mat utan att magen kom i uppror. Nu kan jag äta vad jag vill utan risk för olyckor.

  1. Kontroll

Många människor med neurogen tarm har tappat kontrollen över sin tarm. Det betyder att de inte heller uppfattar när de behöver tömma tarmen. När du förlorat känsel och kontroll över slutmuskeln är risken för olyckor och behovet av plötsliga besök på toaletten alltid ett orosmoment. När du använder TAI återtar du kontrollen över dina toalettbesök. Du får en rutin och du kan välja när och var du vill tömma dig. Som för de flesta människor är det du som bestämmer, inte tarmen.

wellspect-fem-argument-for-tai.png

  1. Effektivitet

Ganska många med tarmproblem tillbringar åtskilliga timmar på toaletten. Det är en ständig kamp. Många behöver laxermedel av olika sorter. När du väl vet hur TAI-systemet fungerar, tömmer du tarmen på mellan 20-60 minuter. Om du gör det varannan eller var tredje dag, behöver du inte ägna lika mycket tid på toaletten. Du kan i stort sett bestämma när under dagen som du vill lägga den tiden – det är väldigt effektivt.

  1. Färre urinvägsinfektioner

För människor som använder tappningskatetrar är urinvägsinfektioner alltid en risk och för många ett ständigt problem. Den vanligaste orsaken till dessa infektioner är E.coli-bakterien som finns i tarmen. Om du använder TAI är risken för läckage minimal mellan de gånger du tömmer tarmen. Om du kan styra tiden för när du behöver tömma dig, kan du även planera in en dusch och därigenom minska förekomsten av bakterier i den regionen.

  1. Färre mediciner

Många av oss med tarmbesvär har även andra hälsoproblem. Och det kan innebära mängder av mediciner. En av de bästa sakerna med TAI är att du behöver inga mediciner eller kemiska produkter för att kunna dra nytta av det. Du tillför bara vatten! Naturligt, rent och helt ofarligt för kroppen när du utför det korrekt. Ju färre produkter jag behöver för att fylla på min kropp, desto bättre. Jag är övertygad om att du håller med.

Om du tror att TAI kan vara en lösning för dig, använd dessa argument om du behöver övertyga din läkare eller uroterapeut för att få testa TAI själv. Ge inte upp, det tar lite tid att vänja sig, men det är värt besväret och det kan förändra ditt liv också.

Ämne: transanal irrigering